Siirry pääsisältöön

Sayaka Murata: Lähikaupan nainen


Sayaka Muratan Lähikaupan nainen (2020) on lyhyt ja napakka romaani naisesta, joka ei mahdu yhteiskunnan hänelle valamaan muottiin. Sayaka Murata on Japanin merkittävimpiä nykykirjailijoita, ja hän on saanut useita palkintoja. Lähikaupan nainen on saanut maailmalla suurta suosiota.

Romaanin päähenkilö Keiko on osa-aikatöissä lähikaupassa, mikä ihmetyttää hänen läheisiään. Vuodesta toiseen Keiko pysyy sinkkuna eikä hanki kunnollisia töitä. Keiko itse on tyytyväinen, mutta ongelmaksi muodostuu lähipiirin odotukset. Keiko ei ole kuin muut, vaan hän on arvoitus. Keiko joutuu ottamaan yllättävät keinot käyttöön, jotta hän olisi oikeanlainen nainen ja täydellinen yhteiskunnan ratas.

Romaani sopii erityisesti niille, jotka haluavat lukea lyhyitä teoksia. Luin romaanin yhdessä illassa. Luen usein pidempiä teoksia, joten lyhyt romaani oli hyvää vaihtelua. Lähikaupan nainen oli viihdyttävä teos, joka sisällytti itseensä kritiikkiä japanilaista perhe-ja urakeskeistä kulttuuria kohtaan.


"Vauva alkoi itkeä. Sisareni kiirehti keinuttelemaan ja rauhoittelemaan sitä. Katselin veistä, jolla olimme jakaneet leivoksen kahtia. Olisi niin helppo saada vauva kerralla hiljaiseksi. Mikä hässäkkä mokomasta. Pyyhin huuliini jäänyttä kermaa katsellen, miten sisareni heijasi lasta tarmokkaasti sylissään."

Keiko on mielenkiintoinen persoona, jonka lukeminen edellyttää lukijalta tarkkaavaisuutta. Hän ei ole pienestä pitäen mahtunut muottiin, ja muu maailma näyttäytyy hänelle outona ja vaikeana ymmärtää. Tuttu lähikauppa on hänelle turvasatama, jossa on säännöt, joita noudattaa. Kaunis ja hersyvä teos, jota suosittelen lämpimästi lomalukemiseksi!

Xx Bella


Sayaka Murata - Lähikaupan nainen (2020)
Gummerus, 126

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Castamarin keittäjätär

 Hei taas pitkästä aikaa! Päätin tehdä uuden aluevaltauksen, eli kirjoittaa arvostelun Netflix-sarjasta Castamarin keittäjätär . Katsoin sen putkeen viime viikolla, sillä siinä oli vain yksi kausi. Castamarin keittäjätär sijoittuu 1700-luvun Madridiin, joten sen kielenä on espanja. Sarja pohjautuu Fernando J. Múñezin samannimiseen romaaniin. Päähenkilönä on nuori nainen, Clara Belmonte, joka ajautuu keittäjäksi Castamareille. Leskeksi jäänyt Diego de Castamar alkaa tuntea helliä tunteita keittäjää kohtaan. Heidän suhteensa on kuitenkin mahdoton. Clara kuvataan lähes täydellisenä henkilönä, joka pelastaa muita tilanteissa kuin tilanteissa. Hän tietää aina mitä tehdä oli kyse sitten ruoanlaitosta tai lääkitsemisestä. Kuitenkin myös Claralla on heikkoutensa. Mielestäni päähenkilö on välillä liiankin täydellinen, älykkö, joka taitaa kaiken. Sarja on mukaansatempaava, sillä henkilöt ovat aitoja ja heihin tutustuu vähitellen. Ikävä kyllä sarja päättyy juuri kun hahmoihin on päässyt tutustuma

Holly Bourne - Katsokaa miten onnellinen olen

 Holly Bourne kirjoittaa romaanissaan Katsokaa miten onnellinen olen (2018) riipaisevan totuudenmukaisesti kolmekymppisen naisen elämästä. Teos keskittyy parisuhteen kuvailuun. Se kuvastaa hyvin millainen on huono parisuhde: kaikki ajatukset kulkevat tällöin vain parisuhteen ympärillä. Torin menestys ja suosio kirjailijana juontaa juurensa nimenomaan hänen onnelliseen parisuhteeseensa. Tai alkuhuumassa onnelliseen parisuhteeseen, mikä on nykyisin väljähtänyt siinä missä Torin kirjoitusintokin. Tori on vuosia vältellyt julkaisemasta uutta kirjaa, koska hän ei voi enää kirjoittaa onnellisuudesta. Teos kuvailee hyvin sitä kipuilua, mikä päättämättömyydestä syntyy. Tietää olevansa jumissa, mutta ihmismieli ei kykene irroittamaan: "Vanhempani eivät sano mitään. He ovat oppineet olemaan sanomatta. Sillä minä soitan helle niin usein, kerron heille jotakin mitä Tom on tehnyt ja kysyn, onko minulla oikeus olla niin tolaltani - sanon että liika on liikaa ja että en kestä sitä enää. Sitten h

Saana Rossi - Rekrytoija

Saana Rossin Rekrytoija (2020) on piristävä teos, jonka kerronta on hyvin kuvailevaa ja tarinamaista. Teos viihdyttää kuin hauska fiktio, mutta samalla oppii paljon. Rossilla on erinomainen kyky kertoa asioista kiinnostavasti, mikä johtuu siitä, että Rossi on poiminut teokseen omaelämäkerrallisia elementtejä. Rossi kertoo matkastaan rekrytoijaksi samalla kun hän kuvailee rekrytointia yleisellä tasolla. Teoksessa käsitellään alan käsitteistöä, mutta myös kritisoidaan käsitteitä ja pinttyneitä toimintatapoja. Rossilla on tunnetusti suuri hinku muuttaa asioita, mikä näkyy myös teoksessa. Hän kuitenkin muistuttaa, että jokainen rekrytoija on erilainen ja painottaa erilaisia asioita. Näin ollen rekrytoinnissa on kyse myös tuurista ja henkilökemioista, vaikka kandidaatin taito onkin tärkeintä. Taitoakin löytyy niin monenlaista. Teoksen esimerkit ovat hyvin tarkkoja ja henkilökohtaisia. Lukija pääsee suorastaan epämiellyttävän lähelle Rossin työtehtävää. Samalla kirja herättää miettimään rek